Space Class over de ‘wiebeltjes’ van exoplaneten

zondag, oktober 10th, 2010

Een 6VWO klas van het Gregorius College in Utrecht verruilde donderdagmiddag de schoolbanken voor een Space Class bij de Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Sterrenkundige Daphne Stam van onderzoeksinstituut SRON nam de scholieren mee op een reisje naar ‘exoplaneten’; planeten buiten ons eigen zonnestelsel.

‘Wat is eigenlijk een planeet?’, was de eerste vraag die Stam opwierp. Een relevante vraag, vooral omdat Pluto onlangs gedegradeerd werd tot ‘dwergplaneet’. Een planeet, vertelde de sterrenkundige, is een bolvormig lichaam dat zelf geen licht uitstraalt, draait om een ster en een massa heeft die kleiner is dan 0,013 keer de massa van de zon. Een hele mond vol die een ding duidelijk maakt: ons zonnestelsel is zeker niet de enige plek in het heelal waar je planeten vindt. (more…)

Planeetonderzoek in stroomversnelling

zondag, oktober 10th, 2010

Van onze eigen aarde, via de planeten van ons zonnestelsel naar tweeling-aardes tientallen lichtjaren verderop. Onderzoek naar planeten is hot, zo blijkt tijdens het NVR-symposium Planeetatmosferen afgelopen donderdag in Artis Planetarium. Drie toponderzoekers praten het publiek bij over de stand van het planeetonderzoek en de aanverwante zoektocht naar buitenaards leven.

Die zoektocht is de afgelopen vijftien jaar in een stroomversnelling gekomen, concludeert symposiumvoorzitter en wetenschapsjournalist Govert Schilling: ‘Vroeger was buitenaards leven iets dat vooral speelde bij het publiek. Wetenschappers moesten er eigenlijk niet zoveel van hebben. Maar met de ontdekking van exoplaneten is dat veranderd. Er is een grote drive ontstaan voor dit onderzoek, juist in de wetenschap. Veel van de huidige en toekomstige ruimtemissies hebben iets te maken met de zoektocht naar buitenaards leven en water in het heelal.’ (more…)

‘Nieuwe dingen in de ruimte ontdekken is vet!’

zondag, oktober 10th, 2010

Achttien kinderen staan met hun neus bovenop de zonnepanelen van ESA’s nieuwe metOp-weersatelliet. Ze hebben stofjassen aan en haarnetjes op. Want hier in de schone kamers van Dutch Space in Leiden moet stof zoveel mogelijk buiten de deur blijven. De leerlingen zijn op ruimtemissie door Nederland. Want zij wonnen de hoofdprijs van de scholenwedstrijd Kijk de Aarde.

‘Hoe zie jij de aardbol?’, was de vraag aan schoolkinderen in de regio Leiden. Naomi (11) van basisschool Het Kompas in Leiden maakte de winnende inzending. Ze knutselde een wereldbol in elkaar met vliegtuigen en vogels in de lucht en schepen aan het oppervlak. ‘Volgens mij ziet de aarde er vanuit de ruimte zo ongeveer uit’, zegt Naomi. (more…)

IMAX-film Hubble geeft unieke kijk op de ruimte

woensdag, oktober 6th, 2010

Een ruimtewandeling is van zichzelf al spectaculair. Maar geprojecteerd op een bioscoopscherm zo groot als een half voetbalveld is het net of je er zelf bij bent. Dat ervoeren honderden bezoekers afgelopen maandag bij de première van de nieuwe IMAX-film Hubble in het Omniversum in Den Haag.

De film gaat over de ruimtetelescoop die onze blik op het heelal rigoureus veranderde. Hubble werd gelanceerd in 1990 en in totaal vijf keer bezocht door astronauten voor reparaties en onderhoud. Stuk voor stuk uitdagende en kostbare missies waarbij vaak een IMAX-filmcamera aan boord was. Behalve -beelden van de missies bevat de film ook materiaal dat de telescoop verzamelde. Van kleurrijke nevels waar op dit moment sterren en planeten worden geboren tot waarnemingen van de verste uithoeken van het heelal. (more…)

Spacey zandsculpturen op Noordwijkse boulevard

donderdag, september 2nd, 2010

Wat hebben het Disney figuur Wall-E, de ruimtetelescoop Herschel en het heelal met elkaar te maken? Alledrie staan ze op de boulevard van Noordwijk… als zandsculptuur. Twaalf ‘sculpters’ bouwden vorige week aan zes metershoge verbeeldingen van de thema’s Space en Disney. De zandsculpturen zijn nog te zien tot 3 oktober.

Het European Sand Sculptures Festival 2010 begon in het laatste weekend van augustus, toen de sculpturen door de carvers werden opgeleverd. Het was geen makkelijke taak om ze te maken, zegt bouwer Edith van de Wetering: ‘We hadden een week lang rotweer. Veel wind en regen. De sculpturen spoelen niet zomaar weg, maar sommige stukjes brokkelen af en de regen maakt putjes in gladde oppervlakken.’ (more…)

Website Spaceweek online!

maandag, augustus 23rd, 2010

Daar is-ie dan! De Spaceweek website is online.

Op dit moment bestaat de site alleen nog uit een boel links en kopjes. Maar als de Spaceweek nadert, loopt deze site vanzelf vol. Waarmee? Met een bomvolle agenda voor de ‘week’ van 1 t/m 10 oktober. Met beschrijvingen van alle activiteiten. En met blogs, impressies en foto’s van alles wat er te beleven valt.

Kortom: zet deze site in je favorieten, abonneer je via de RSS-feed en schrijf – als je dat leuk vindt – een reactie op het weblog.

De Spaceweek organisatie.